Barista cup 2018 Ostrava

12.10.2018

Poslední 3 roky jezdím na Valašsko do Karlovic fotit Karlovický Gastrofestival. V roce 2017 jsem se tam jak správný znalec kávy (V kávě se vyznám stylem chutná/nechutná), zastavil u vystoupení Ivo Ptáčníka z Laura coffee, který se svým týmem předváděl jak správně připravit kávu. Prvně mi to přišlo zajímavý na focení, pak mi přišlo zajímavý i dokonce to o čem mluvil a tak jsem se tam během těch dvou dní motal trochu víc abych se něco přiučil.

Na konci festivalu mi Ivo řekl, že v Ostravě pořádají Barista cup a jestli bych mu tam nepřijel nafotit reportáž. Bohužel to bylo o víkendu, kdy fotím především svatby a tak se mi to úplně nehodilo. Ale nakonec mi to přišlo jako zajímavá akce a nakonec jsme se domluvili. 

A tak jsem 22.9 ráno, pár dní po dovolené v Dolomitech, vyrazil do Ostravy na Barista Cup. Za rok nafotím, když nepočítám svatby, kolem 10-12 velkých reportáží a většině případech jsem si už docela jistej, protože vím, jak to bude asi probíhat. Tady jsem šel teda hodně na slepo a po cestě jsem byl trochu nervozní abych splnil jejich očekávání. Ke všemu jsme tam měli jet v sestavě dvou fotografů, což nám nakonec nevyšlo.

Přijel jsem tam asi o hodinu a půl dřív abych se rozkoukal, seznámil s organizátory a ujasnili si jejich potřeby. Nakonec se to ukázalo, že to nebude až tak náročné a sám to zvládnu s absolutním klidem. Seznámil jsem se kameramanem co tam točil a tak jsme se tam trochu motali ve dvou.

Když jsem poslouchal ty baristy a sledoval jejich práci, tak se ukázalo, že s kávou je to podobně jako s vínem. A k tomu dobrýmu, je potřeba se propít. Já kávu nikdy  nepil. Až poslední 2 roky jsem začal kávu pít. Prvně to pro mě byl fakt skvělej nakopávač, když jsem fakt nestíhal termíny a po čase jsem ji začal pít jen tak na chuť v ateliéru. Měl jsem rád takové ty klasické kávy jako zrnkovou Kimbo kterou jsem si kupoval ke kávovaru De Longhi, Hausbrandt kterou jsem úplně zbožňoval v Bystrci v Corridě a nebo Carraro v East Village. A i kávičce napříč celou Itálii ani nemluvím :D

Když mi někdo dal kafe typu Double shot a nebo podobnej kyselej patok, tak jsem to považoval za jakousi trendovou pozu jako veganství, hipsterství apod. Letos jsem v Ostravě pochopil, že se nejedná o pozu. Že to je opravdu jinej level a já jsem ten buran a konzument řeťezcovích sra*ek :D 

Docela mě bavilo, když za tou kávou stál nějaký příběh, jak samotného baristy a nebo kávy jako takové. Takže jsem si na tomto festivalu docela rozšířil obzory a dnes už jsem trochu míň buran a nemám debilní keci na kyselou kávu ale stále jako buran piju řetězcovou kávu, páč na tu kyselou prostě nemám asi ty správně chuťové buňky :D

Jo a jak jsem na začátku psal o tom gastrofestivalu, tak letos jsem tam byl zas. Každý rok, jsem si chtěl udělat z toho vlástní report ale nikdy jsem se k tomu nedostal. Kde kdo ví, že jsem původně kuchař a proto je pro mě tento festival neskutečným zážitkem a srdcovkou. A to právě díky focení a možnosti být součástí kuchyně a sledovat při práci Michelinské kuchaře