Karlovický Gastrofestival 2018

12.10.2018

V prvé řádě, koho baví jídlo tak si musí do Karlovic na Valašsku zajet. V posledních letech jsou festivaly s jídlem tak populární že se s nimi roztrhl pytel ale tohle je jiné. Výborný program, zajímavé osobnosti, ochutnávky a hlavně 3,5 km krásná procházka udolím Velkých Karlovic, kde si příjde na své úplně každý. Líbí se mi na tomto festivalu, že se vám nesnaží prodat miniburger za 180,- ale že se opravdu setkáte s lokálníma jídlama a surovinama na farmářském trhu. Ochutnáte speciality různých šefkuchařů a hlavně (pokud do jídla nemáte problém investovat) si můžete rezervovat místo na galavečeři v hotelu Lanterna**** (Který všichni v Nikonu milujeme) kde vám připravý jídlo pozvaný Michelinský kuchař a to je opravdu zážitek.

Možná by bylo fajn, na začátek říct, jak jsem se k tomu dostal. Už dlouhé roky spolupracuji s firmou Nikon a díky ní fotím většinu reportáží, kde je Nikon partnerem. Pro mě je to neskutečná zkušenost a je vidět ten vývoj za těch posledních zhruba 5 let. Na začátku vždy přišel email s instrukcema co je důležité, jak to máme dělat, kde máme být a tak. To jsme si pak vyslechli ješte od organizátorů protože některé záběry jsou pro ně zásadní a nesmí se stát, že nebudou. Poslední 2 roky ta spolupráce vypadá asi tak, že přijedu, sejdu se s paní Žačkovou která má nastarosti PR, řekne mi "však vi víte, že?" Já se zeptám jestli je tam něco speciálního, něco nového o čem bych měl vědět a po 3 minutách si jdeme každej po svým.

Tak s zpět k festivalu. Na prvním jsem dostal více instrukcí, přeci jen to bylo něco nového. Dost věci se dělo občas současně, tak byla velmi důležitá koordinace aby jsme v jeden moment nebyly na stejném místě a na jiném místě nám utekla  jiná důležitá událost. Takže na mém první gastrofestivalu jsem se opravdu hodně naběhal. Na letošním ročníku, jsem naběhal už jen necelých 20km. Předchozí ročníky jsem bohužel neměřil a to je škoda.

A s kým jsem se na festivalu setkal? Tak třeba Michelinský kuchař Radek Kašpárek, který tam měl v roce 2017 skvělou show.

Pro mě osobně ten největší zážitek je galavečeře v hotelu Lanterna.  V roce 2016 tam byl Michelinský šefkuchař Ákos Sárközi z Maďarska

Absolutně skvělý. Osobně mi nešlo ani tak o to co vařil. Ale sledovat ho při práci a celej jeho tým. Tam jde krásně vidět, že to není jen o něm ale že na tom jídle pracuje celej tým a každej přesně zná svoji roli a ví co má dělat. Tohle pro mě byla neskutečná inspirace. Sice na mě pořád něco maďarsky řval (protože jsem mu asi dost zavazel). Ale že mě zjebe někdo takovej, s tím dokážu žít :D Dokonce se přiznal, že původně chtěl být fotografem :)

V roce 2017 tam byl Michelinský šefkuchař Toni Mörwald z Rakouska. Ale přiznám se, že z něj se tak odvařenej nebyl jako ze Sárköziho. Ale opět nejde o jídlo ale spíš o celkovou atmosféru a emoce které v te kuchyni vládli.

No a letos v roce 2018 tam byl Michelinský šefkuchař Nicolas Decherchi z Francie. Na toho jsem byl obzvláště zvědavej. Už jen kvůli tomu, že během 2 let získal 2 Michelinské hvězdy. To už si zaslouži pořádnej respekt.

Nicolas vede restauraci Paloma mougins ve Francii i stejnojmenou restauraci v Praze - Průhonicích. V Karlovicích měl sebou  kuchaře Felixe z Francie a další lidé v týmu byly právě z Průhonic. Opět to byla nádhera sledovat je při práci a čas od času taky něco ochutnat.

Pro mě osobně jsou tohle z celého gastrofestivalu nejsilnější zážitky a člověk se od těchto lidí, může mnoho naučit a inspirovat se bez ohledu na to v jakém pracují oboru. Škoda, že se k takové příležitosti nedostane každý ale veškerou inspiraci, kterou tady získávám se snažím předávat dál a proto jsem založil svůj projekt rawfoto.cz