Karlovský Gastrofestival 2016 - 2018

16.09.2019

V prvé řádě, koho baví jídlo, tak si musí do Karlovic na Valašsku zajet. V posledních letech jsou festivaly s jídlem, tak populární, že se s nimi roztrhl pytel, ale tohle je jiné. Výborný program, zajímavé osobnosti, ochutnávky a hlavně 3,5 km krásná procházka údolím Velkých Karlovic, kde si příjde na své úplně každý. Líbí se mi na tomto festivalu, že se vám nesnaží prodat miniburger za 180,-, ale že se opravdu setkáte s lokálním jídlem a surovinama v celém údolí. Ochutnáte speciality různých šéfkuchařů a hlavně (pokud do jídla nemáte problém investovat) si můžete rezervovat místo na galavečeři v hotelu Lanterna****,  kde vám připraví jídlo  Michelinský kuchař a to je opravdu zážitek.

Možná, by bylo fajn na začátek říct, jak jsem se k tomu dostal. Už dlouhé roky spolupracuji s firmou Nikon a díky ní fotím většinu reportáží, kde je Nikon partnerem. Pro mě je to neskutečná zkušenost a možnost dostat se na místa, kam bych se jinak nedostal. 

Tak a zpět k festivalu. Měl jsem tu čest být součástí tří ročníků tohoto festivalu a každý ročník jsem si maximálně užil. Ale i tak nejsilnějším zážitkem je každoročně galavečeře v Lanterně, kdy můžu být částečně součástí kuchyně a sledovat práci těch nejlepších.

A s kým jsem se na festivalu setkal? Tak třeba Michelinský kuchař Radek Kašpárek, který tam měl v roce 2017 skvělou show, finalista soutěže Masterchef Jiří Hilgart a nebo Ivo Ptáčník z Laura coffee, se kterým dodnes spolupracujeme v rámci Barista cupu v Ostravě.

Ivo Ptáčník, Laura Coffee
Ivo Ptáčník, Laura Coffee
Šéfkuchař Radek Kašpárek
Šéfkuchař Radek Kašpárek

Můj první ročník - 2016

 V roce 2016 připravoval galavečeři Michelinský šéfkuchař Ákos Sárközi z Maďarska

Absolutně skvělý. Osobně mi nešlo, ani tak o to, co vařil, ale o to, sledovat ho při práci a celej jeho tým. Tam jde krásně vidět, že to není jen o něm, ale že na tom jídle pracuje celej tým a každej přesně zná svoji roli a ví, co má dělat. Tohle pro mě byla neskutečná inspirace. Sice na mě pořád něco maďarsky řval (protože jsem mu asi dost zavazel). Ale že mě z*ebe někdo takovej, s tím dokážu žít.

Ročník 2017

V roce 2017 tam byl Michelinský šefkuchař Toni Mörwald z Rakouska. Přiznám se, že z něj sem tak odvařenej nebyl jako ze Sárköziho, ale stejně to byl skvělej zážitek.

V tomto roce jsem se zde seznámil s Ivo Ptáčníkem, majitelem Laura Coffee. Díky němu jsem se dozvědel o kávě něco víc, než jen že je kafe dobrý, hnusný a turek.

Ročník 2018

V roce 2018 tam byl Michelinský šéfkuchař Nicolas Decherchi z Francie. Na toho jsem byl obzvláště zvědavej. Už jen kvůli tomu, že během 2 let získal 2 Michelinské hvězdy. To už si zaslouží pořádnej respekt.

Nicolas vede restauraci Paloma mougins ve Francii i stejnojmenou restauraci v Praze - Průhonicích. V Karlovicích měl s sebou  kuchaře Felixe z Francie a další lidé v týmu byli právě z Průhonic. Opět to byla nádhera sledovat je při práci a čas od času taky něco ochutnat.

Pro mě osobně jsou tohle z celého gastrofestivalu nejsilnější zážitky a člověk se od těchto lidí, může hodně naučit a inspirovat se bez ohledu na to, v jakém pracuje oboru. 

Během večeře pak na hotelu Horal začíná menší párty na terase s výhledem do údolí a v coctail baru pod Lanternou je vždy degustační večer nějakého dobrého pití. Taky určitě stojí za návštěvu.


Další články

V prvé řádě, koho baví jídlo, tak si musí do Karlovic na Valašsku zajet. V posledních letech jsou festivaly s jídlem, tak populární, že se s nimi roztrhl pytel, ale tohle je jiné. Výborný program, zajímavé osobnosti, ochutnávky a hlavně 3,5 km krásná procházka údolím Velkých Karlovic, kde si příjde na své úplně každý. Líbí se mi na tomto festivalu,...

Nikdy jsem na Šumavu moc nejezdil, ale za poslední 4 roky jsem tam byl tolikrát, že jsem se rozhodl udělat takovej vlastní výběr toho nejlepšího, co jsem zatím na Šumavě vyfotil.

Sezóna dovolených je v plném proudu a Chorvatsko je každoročně tématem číslo 1. Takže dnes napíšu takovej průvodce, jak zvládnout Chorvatsko, aniž by jste si museli brát úvěr.